O walorach zdrowotnych pieczonych i smażonych ziemniaków wypowiadać się nie mam zamiaru. Rzecz jasna chipsów i innych tego rodzaju "używek" nie powinno jeść się zbyt często, ale od czasu do czasu raczej nikomu specjalnie zaszkodzić nie powinny (no chyba, że ktoś ma uczulenie lub inną nadwrażliwość żołądka).
Produkty sezonowe są fajne! Lubię mieć świadomość, że dziś mogę zjeść lub wypić coś czego nie zjem/wypiję za kilka miesięcy. Kalendarzowo mamy jeszcze jesień więc dziś o jesiennym smaku ze "złotej kolekcji". Na opakowaniu polędwiczki i cebulka prezentują się wyjątkowo smakowicie. Graficznie nie ma się do czego przyczepić. Ciekawi mnie informacja o tym, że chipsy nie zawierają konserwantów, ani sztucznych barwników.
Skład: ziemniaki, olej roślinny (32% oleju słonecznikowego w mieszance olejów roślinnych), preparat aromatyzujący o smaku polędwiczek z cebulą [maltodekstryna, glukoza, cukier, wzmacniacz smaku (glutaminian monosodowy, glutaminian disodowy), cebula w proszku, czosnek, hydrolizowane białko sojowe, aromaty (zw. serwatkę w proszku, laktozę, mięso w proszku), przyprawy i zioła, kwas (kwas cytrynowy), barwnik (ekstrakt z papryki)], sól.Autorytetem z dziedziny chemii ani biologii nie jestem więc o szkodliwości glutaminianów na organizm człowieka wypowiadać się nie będę i przejdę od razu do oceny smakowej.
Już sam zapach jest jakiś dziwnie znajomy i raczej słabo przypominający polędwiczki. Po spróbowaniu jednego chipsa już wiem skąd znam ten smak. Toż to przecież kostka rosołowa! Po tym stwierdzeniu ciężko był mi doszukać się tytułowych polędwiczek i cebuli.
Chipsy są "zjadliwe", mają porządny aromat jednak na ostatecznej ocenie zaważył smak, który według mnie z nazwą ma niewiele wspólnego stąd tylko "trzy plus".
Producent: Frito Lay Poland Sp. z o.o.Ocena opisowa: Gdyby nazywały się o "smaku kostki rosołowej" ocena byłaby wyższa.
Masa netto: 150 g
Cena: 4,80 zł
Ocena do indeksu: 3.5