Nie jestem miłośnikiem potraw na słodko, nie ważne czy jest to obiad, kolacja czy śniadanie. Słodki może być tylko deser! Niemniej jednak daleko mi od zatwardziałego konserwatysty i czasami dopuszczam jakieś odstępstwa. Tak jest z Nutellą, kremem czekoladowym, które lubię i chętnie zajadam nawet jako alternatywę do "mięsnej kanapki".
Nutella powstała we Włoszech jakieś 70 lat temu i jest chyba najpopularniejszym produktem tego typu w wielu krajach na całym świecie. Konkurencja (nawet ta krajowa) mimo, że liczna jakoś nie może przebić produktu Ferrero - żaden z polskich odpowiedników nie rzucił mnie jeszcze na kolana.
Opakowanie Nutelli od lat podobne, proste i wyraziste jednocześnie. Kanapka posmarowana kremem czekoladowym w towarzystwie szklanki mleka, zielonych liści, kwiatka i orzechów laskowych. Duże (350 i 630 g) w niezbyt przydatnym słoiku, po mniejszych za to zostają całkiem fajne szklanki "musztardówki", kiedyś z wizerunkami postaci z bajek, ostatnio zwykłe przezroczyste.
Skład: cukier, olej roślinny, orzechy laskowe (13%), kakao w proszku o obniżonej zaw. tłuszczu (7,4%), mleko odtłuszczone w proszku (5%), serwatka w proszku, emulgator: lecytyny (soja), wanilia.O dziwo małymi literkami zapisano informację, że produkt nie zawiera substancji konserwujących i barwników. W połączeniu z informacją o tym by nie trzymać Nutelli w lodówce zastanawiam się jak oni to zrobili, że bez konserwantów produkt może stać parę miesięcy w temperaturze pokojowej i się nie zepsuje?
Szukając informacji do dzisiejszego artykułu zajrzałem do Wikipedii, znalazłem tam dwie ciekawe rzeczy. Pierwsza to bardzo fajne zdjęcie autorstwa A. Kniesel (zamieszczam poniżej zgodnie z lic. Creative Commons).
Autor włożył w zrobienie tej foty trochę pracy i to mu się chwali - efekt jest bardzo fajny, a przynajmniej mi się bardzo podoba.
Druga rzecz na jaką uwagę zwrócili Wikipedyście to brak obecności tłuszczów utwardzanych (tzw. tłuszcze trans), które znajdują się w wielu produktach spożywczych w tym kremach orzechowo-kakaowych konkurujących z Nutellą.
No i na koniec jeszcze kilka zdań o samej Nutelli. Słoik z kremem (fabrycznie zamkniętym) stał u mnie w domu przez jakiś czas i po otwarciu na powierzchni pojawiło się coś w rodzaju cienkie warstewki oleju roślinnego, na szczęście nie miało to wpływu na zapach, ani smak. Sama konsystencja jak na zdjęciu czyli coś a'la roztopiona czekolada. W zapachu czuje się orzechy laskowe i intensywny zapach mlecznej czekolady. Smak bez zarzutu, czuje się co ma się czuć. Większą ilością pewnie można by się zasłodzić, ale kromka chleba z Nutellą na śniadanie jest bardzo ok.
Producent/Dystrybutor: Ferrero Polska Sp. z o.o.Ocena opisowa: bez dwóch zdań, najlepszy krem tego typu
Zakład produkcyjny: Belsk Duży k. Grójca
Masa netto: 350 g
Cena: 8,39 zł
Ocena do indeksu: 5.0