Pastini makaron premium bo o nim mowa na półce prezentuje się ciekawie. Ładne, estetyczne opakowanie aż zachęca do zakupu. Widnieje też informacja 100% Durum co sugerowałoby, że makaron powstał wyłącznie z mąki durum powszechnie uważanej za najlepszą na makarony.
Skład: semolina z pszenicy durum, wodaDla tych bardziej podejrzliwych producent na opakowaniu wyjaśnia czym jest semolina - jest to kaszka powstała w wyniku zmielenia pszenicy durum.
Na opakowaniu widnieje informacja o czasie gotowania makaronu, al dente - 8 minut, miękki 10-11 minut. Wybrałem opcję pośrednią czyli 9 minut - żeby makaron był lekko miękki, ale nie rozgotowany. Do wody na makaron jak zawsze wsypałem łyżeczkę soli oraz kilka kropel oleju.
Czeski makaron z Biedronki po ugotowaniu jest ok, nie skleił się, nie porwał i był całkiem sprężysty. Sam w smaku dosyć neutralny, jak to makaron. Z sosem pomidorowym smakował bardzo dobrze.
Ocena opisowa: W tej cenie bez zarzutów!Producent: Europasta SEMiejsce produkcji: Boršov nad Vltavou, Czechy
Dla: BiedronkaMasa netto: 500 g.Cena: ~1,50 zł
Ocena do indeksu: 4.5