Strony

piątek, 9 marca 2012

Nutella [Ferrero] - czekoladowo-orzechowa klasyka śniadań i nie tylko...

Czy jest wśród was ktoś kto nigdy nie spotkał się z marką Nutella? To chyba najbardziej rozreklamowany krem orzechowo-czekoladowy na całym świecie. Mimo, że sceptycznie podchodzę do produktów, które są mocno reklamowane muszę stwierdzić, że Nutelli nie mogę zarzucić nic.

Nie jestem miłośnikiem potraw na słodko, nie ważne czy jest to obiad, kolacja czy śniadanie. Słodki może być tylko deser! Niemniej jednak daleko mi od zatwardziałego konserwatysty i czasami dopuszczam jakieś odstępstwa. Tak jest z Nutellą, kremem czekoladowym, które lubię i chętnie zajadam nawet jako alternatywę do "mięsnej kanapki".

Nutella powstała we Włoszech jakieś 70 lat temu i jest chyba najpopularniejszym produktem tego typu w wielu krajach na całym świecie. Konkurencja (nawet ta krajowa) mimo, że liczna jakoś nie może przebić produktu Ferrero - żaden z polskich odpowiedników nie rzucił mnie jeszcze na kolana.

Opakowanie Nutelli od lat podobne, proste i wyraziste jednocześnie. Kanapka posmarowana kremem czekoladowym w towarzystwie szklanki mleka, zielonych liści, kwiatka i orzechów laskowych. Duże (350 i 630 g) w niezbyt przydatnym słoiku, po mniejszych za to zostają całkiem fajne szklanki "musztardówki", kiedyś z wizerunkami postaci z bajek, ostatnio zwykłe przezroczyste.
Skład: cukier, olej roślinny, orzechy laskowe (13%), kakao w proszku o obniżonej zaw. tłuszczu (7,4%), mleko odtłuszczone w proszku (5%), serwatka w proszku, emulgator: lecytyny (soja), wanilia.
O dziwo małymi literkami zapisano informację, że produkt nie zawiera substancji konserwujących i barwników. W połączeniu z informacją o tym by nie trzymać Nutelli w lodówce zastanawiam się jak oni to zrobili, że bez konserwantów produkt może stać parę miesięcy w temperaturze pokojowej i się nie zepsuje?

Szukając informacji do dzisiejszego artykułu zajrzałem do Wikipedii, znalazłem tam dwie ciekawe rzeczy. Pierwsza to bardzo fajne zdjęcie autorstwa A. Kniesel (zamieszczam poniżej zgodnie z lic. Creative Commons).


Autor włożył w zrobienie tej foty trochę pracy i to mu się chwali - efekt jest bardzo fajny, a przynajmniej mi się bardzo podoba.


Druga rzecz na jaką uwagę zwrócili Wikipedyście to brak obecności tłuszczów utwardzanych (tzw. tłuszcze trans), które znajdują się w wielu produktach spożywczych w tym kremach orzechowo-kakaowych konkurujących z Nutellą.

No i na koniec jeszcze kilka zdań o samej Nutelli. Słoik z kremem (fabrycznie zamkniętym) stał u mnie w domu przez jakiś czas i po otwarciu na powierzchni pojawiło się coś w rodzaju cienkie warstewki oleju roślinnego, na szczęście nie miało to wpływu na zapach, ani smak. Sama konsystencja jak na zdjęciu czyli coś a'la roztopiona czekolada. W zapachu czuje się orzechy laskowe i intensywny zapach mlecznej czekolady. Smak bez zarzutu, czuje się co ma się czuć. Większą ilością pewnie można by się zasłodzić, ale kromka chleba z Nutellą na śniadanie jest bardzo ok.
Producent/Dystrybutor: Ferrero Polska Sp. z o.o.
Zakład produkcyjny: Belsk Duży k. Grójca
Masa netto: 350 g
Cena: 8,39 zł
Ocena opisowa: bez dwóch zdań, najlepszy krem tego typu
Ocena do indeksu: 5.0