Strony

niedziela, 19 lutego 2012

Chleb Słonecznikowy z Lidla

Kupno dobrego chleba w dzisiejszych czasach nie należy do łatwych. Niestety coraz więcej nawet niewielkich piekarni stosuje różnego rodzaju polepszacze i przyspieszacze, które działają na korzyść producenta, jednak najczęściej wpływają negatywnie na walory smakowe wypieku.

Upiec dobry chleb to prawdziwa sztuka. Są chleby smaczne lecz o niezbyt przyjemnej konsystencji - przy próbie krojenia rozlatują się i zrobienie sobie kanapki na takim chlebie wiąże się czasami z utratą apetytu. Inne zaś spojone poprawnie, nie rozlatują się nawet w czasie smarowania lekko twardym masłem, za to bez całkowicie smaku. Do tego dochodzą jeszcze kwestie związane z utrzymaniem "świeżości" chleba - niektóre nadają się do jedzenia po kilku dniach, a innymi po dobie możemy nakarmić kaczki w okolicznym stawie.

Opinia o chlebach z supermarketów i dyskontów spożywczych nie jest zbyt wysoka. Może dlatego nasz dzisiejszy bohater będzie miał trochę łatwiej. Mowa tu o ciemnych chlebie słonecznikowym z Lidla. Od jakiegoś czasu dyskonty spożywcze Lidl wyposażone zostały w małe piece do wypieku pieczywa. Dzięki temu na lidlowych półkach często możemy spotkać jeszcze ciepły chleb i bułki.

Pozycją godną uwagi jest chleb ze słonecznikiem (foto na górze artykułu). Produkt ten może nie powala na kolana ale jest całkiem rozsądnym wyborem gdy nie mamy pod bokiem sprawdzonej piekarni. Chleb ten kroi się całkiem dobrze (nie rozlatuje się), a dzięki obecności sporej ilości słonecznika ma niezły smak (oczywiście warunek, że konsument lubi słonecznik).

Chleb ten starzeje się też dosyć powoli, po trzech-czterech dniach spokojnie można zrobić sobie kanapkę i nie będziemy zmuszeni do "gryzienia suchara".
Produkt własny: Lidl
Masa: 500 g

Cena: 2,99 zł
Miejsce zakupu: Lidl
Ocena opisowa: jak na chleb z dyskontu jest całkiem nieźle
Ocena do indeksu: 4.0