Schwarzwälder Schinken czyli Szynka Szwarcwaldzka to rodzaj szynki produkowany w południowo-zachodniej części Niemec (tzw. Schwarzwaldzie - z pol. Czarny Las). Liczne lasy iglaste rosnące w tym regionie są źródłem drewna i szyszek na których wędzi się ów wędlinę. Sama Szynka Szwarcwaldzka wytwarzana jest z udźców wieprzowych i wędzona na zimno.
Dziś opisywana Szynka Szwarcwaldzka z Lidla produkowana na zamówienie dyskontu przez Schinkenhof GmbH & Co. zamknięta jest w na plastikowej tacce z okienkiem przez które widzimy apetyczne plasterki szynki. Patrząc z daleka zastanawiałem się po co na opakowaniu wizerunek pani z kasku rowerowym, szybko jednak się zorientowałem, że to nie kas a nakrycie głowy będące elementem szwarcwaldzkiego stroju regionalnego.
Po za tym na opakowaniu niemiecki miesza się z polskim. Z tyłu doklejona jest karteczka już w całości po polsku. Dowiadujemy się z niej, że szynka, którą dostajemy jest ręcznie solona i wędzona na dymie jodłowym.
Skład: szynka wieprzowa, sól kuchenna, przyprawy, cukier, substancja konserwująca: azotyn sodu, azotan potasu; dym wędzarniczy.Szynka Szwarcwaldzka z Lidla ma bardzo fajny, wędzony zapach. Plasterki są cienko i równo pokrojone - ot niemiecka precyzja. Czasami zdarza się, że dwa plastry skleją się ze sobą. W smaku nie jest źle. Szynka przede wszystkim jest porządnie nasolona. Świetnie nadaje się do sałatki z serem mozzarella i rukolą.
Producent: Schinkenhof GmbH & Co.Ocena opisowa: Dobra, dobrze nasolona szynka o fajnym wędzonym smaku.
Masa: 100 g
Cena: 4 - 5 zł
Ocena do indeksu: 4.0